Duszone karczochy to niskokaloryczne danie dla osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Konicznie wypróbuj je w połączeniu z cukinią, papryką, cebulą oraz bakłażanem!

Do przyrządzenia tego dania potrzebujesz:

  • 2 młode karczochy,
  • 1 paprykę,
  • 1 cebulę,
  • 1 małą cukinię,
  • 1 bakłażan,
  • szczyptę oregano,
  • odrobinę czosnku w proszku,
  • szczyptę pieprzu.

Sposób przygotowania:

Zacznij od pokrojenia i zblanszowania cukinii i bakłażana. Następnie pokrój i ugotuj karczochy. W międzyczasie posiekaj cebulę i paprykę w drobną kostkę. Po ugotowaniu karczoch i pokrojeniu wszystkich warzyw, wrzuć wszystkie składniki do jednego garnka i podlej je małą ilością wody. Całość duś przez kilka minut. Następnie dopraw warzywa do smaku czosnkiem, pieprzem i odrobiną oregano. Smacznego!

Zobacz także: Gotowane warzywa w sosie pomidorowym